Terug

Hiv en vakantie

Met een hiv-infectie kun je binnen de Europese Unie (EU) zonder problemen reizen. Een aantal landen buiten de EU heeft een inreisbeperking voor mensen met hiv. Dit geldt vaak voor een verblijf van langere tijd en meestal niet voor toeristen. Als je buiten de EU wilt gaan reizen, kun je op www.hivtravel.org checken of er inreisbeperkingen zijn.

Je kunt ook contact opnemen met de Hiv Vereniging Nederland, via telefoonnummer 020-689 25 77 of via het emailadres servicepunt@hivvereniging.nl. Zij kunnen je nader informeren over hoe te handelen bij een inreisbeperking.
Vaccinatie
Voor reizen naar sommige tropische landen zijn vaccinaties aanbevolen of verplicht. Enkele vaccinaties worden afgeraden bij mensen met een hiv-infectie. Het gaat vooral om de vaccinatie tegen gele koorts en tyfuscapsules. Een tyfusinjectie mag wel.

De GGD verzorgt de vaccinaties. Zeg altijd dat je hiv-geïnfecteerd bent en welke medicatie je gebruikt. Zo kunnen de GGD medewerkers u een goed en veilig advies geven. Dit advies wordt afgestemd op uw aantal CD4-cellen. Soms overleggen ze met je behandelaar. Ze vragen hiervoor eerst jouw toestemming.
Reisverzekering
Je ziektekostenverzekering dekt alleen medisch noodzakelijke zorg. Het is daarom verstandig om een reisverzekering af te sluiten wanneer u gaat reizen.
Reisbrief
Wij raden je aan altijd een reisbrief mee te nemen, als je naar het buitenland gaat. In deze brief staat dat je voor een chronische ziekte medicatie gebruikt. Deze brief kunt je dan zo nodig aan de douane laten zien. De reisbrief is aan te vragen bij je hiv-behandelcentrum.
Medisch paspoort
Via je eigen apotheek kunt u een medisch paspoort of lijst opvragen van alle medicatie die je gebruikt. Dit document kun je meenemen op vakantie, zodat je deze in onverwachte situaties aan bijvoorbeeld een arts of apotheek kunt laten zien.
Medicijnen op reis
Neem extra medicijnen mee op reis. Neem de medicatie in je handbagage mee en zorg er tevens voor dat je extra medicatie in je koffer stopt. Mocht je koffer zoekraken, of wordt je handbagage onverhoopt gestolen, dan heb je altijd medicijnen bij je.

Mocht je toch zonder hiv-medicatie komen te zitten, is het belangrijk om zo snel mogelijk aan de medicatie te komen. Een tijdelijke medicatie onderbreking kan het virus ongevoelig (resistent) maken. Neem direct contact op met de alarmcentrale van je verzekering. Deze kan bij je behandelaar een recept regelen en uitzoeken waar de medicatie in het betreffende land te krijgen is.

Uiteraard kun je voor advies ook contact opnemen met je hiv-behandelcentrum.

Sommige medicijnen mogen niet te warm of te koud bewaard worden. In de bijsluiter van je medicatie staat meestal de aanbevolen bewaartemperatuur aangegeven. In sommige gevallen kan een koeltasje een oplossing zijn om de medicatie koel te houden.

Ook kan een vochtige omgeving de medicatie aantasten. Sluit de pillenpotten goed af en pak ze eventueel extra in.
Medicatie vallend onder de Opiumwet
In veel landen is het bezit en gebruik van opiaten verboden. Middelen die onder de Opiumwet vallen kun je dus niet zomaar meenemen naar het buitenland. Dit geldt onder andere voor sterke pijnstillers (bijvoorbeeld oxycodon), slaap- en kalmeringstabletten, (bijvoorbeeld oxazepam) en middelen voor de behandeling van ADHD (bijvoorbeeld methylfenidaat).

Als je medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, heb je een speciale verklaring nodig om bij de douane te kunnen laten zien.

Als je naar een Schengenland (een land waartussen geen grenscontrole voor personen plaatsvindt) gaat, heb je genoeg aan een zogenaamde Schengenverklaring. Deze Schengenverklaring moet door jouw (huis)arts worden ingevuld.

Als je naar een niet-Schengenland gaat, moet je toestemming vragen bij de ambassade of het consulaat van het land waar je heen gaat. Je hebt hiervoor een Engelstalige, medische verklaring nodig.

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de website van het CAK (http://www.hetcak.nl/portalserver/portals/cak-portal/pages/s3-1-medicijnen-mee-op-reis) en http://wetten.overheid.nl/BWBR0001941/2016-05-01#BijlageI
Gespecialiseerde hiv-zorg in het buitenland
Voordat je op vakantie gaat, is het zinvol te bekijken waar op de plaats van bestemming (of in de buurt hiervan) een goed ziekenhuis is. Bij voorkeur een ziekenhuis dat ook gespecialiseerd is in hiv-behandeling. Zowel de hiv-vereniging Nederland als jouw verpleegkundig hiv-consulent/specialist kunnen hierbij helpen. Ook op de website Aidsmap (www.aidsmap.com) is informatie te vinden over hiv-gespecialiseerde zorg en belangenorganisaties wereldwijd.