Wat wordt verstaan onder leververvetting?
Normaal bevat de lever tot 5% vet als bron van energie. Ons huidig eetpatroon zorgt ervoor dat er meer vet wordt opgeslagen onder de huid, in de buik en de lever. Niet alleen ongezonde voeding kan leververvetting veroorzaken, ook medicijnen en alcohol kunnen dit doen.
Figuur: voorkomen van leververvetting op de wereld.
Leververvetting is de meest voorkomende leveraandoening en komt bij gemiddeld 25% van de wereldbevolking voor. Dit wil zeggen dat ongeveer 1,95 miljard mensen een vette lever hebben (zie figuur hierboven). Ook in Nederland en België heeft ongeveer 25% van de mensen een vette lever. Leververvetting komt veel voor bij personen met overgewicht en obesitas. Momenteel is ongeveer 50% van de volwassen bevolking te dik en dit aantal stijgt helaas nog. Naar verwachting zullen er binnenkort dus ook nog meer mensen een vette lever hebben.
Figuur: een uitvergroting van een teveel aan vet in de lever.
Het teveel aan opgeslagen vet in de levercel vormt een bedreiging voor het goed functioneren van de lever. De vetdruppels die in de cellen liggen duwen de essentiële orgaantjes in de cel weg (zie figuur hierboven). Hierdoor kan de cel niet meer normaal functioneren en sterft langzaam af doordat bijvoorbeeld de celorgaantjes (mitochondriën) die voor de energie zorgen niet meer goed kunnen werken. Het afweersysteem ruimt deze cellen op wat tot een ontsteking van de lever kan leiden als dit in veel cellen tegelijkertijd optreedt.
Anderzijds heeft de verstoorde leverfunctie ook effect voor alle organen die afhankelijk zijn van de lever voor bijvoorbeeld de verdeling van suikers, eiwitten en vetten en de ontgifting van afbraakproducten.